Malý mnich a EET

18.12.2016

Milí hosté,
protože se velmi často ptáte, jak se potýkáme s EET a protože nemáte z médií vždy správné informace, rozhodli jsme se seznámit vás s naší EET situací.

Když jsme v roce 2014 otevírali kavárnu v Mníšku pod Brdy, chtěli jsme zkusit podnikat poctivě. A to nejen vůči zákazníkům a zaměstnancům, ale také vůči státu. Po téměř třech letech provozu můžeme s jistotou říct, že to jde!

Poctivost vůči zákazníkům:

Hosté naší kavárny vědí, že do jídel a nápojů používáme poctivé ingredience. Pokud je něco jahodové, tak je to opravdu z jahod. Ve všech dortech používáme výhradně máslo a živočišnou šlehačku. Žádné rostlinné tuky u nás nenajdete. A horkou čokoládu připravujeme z plnotučného mléka a čokoládových pecek, nikoliv z rozpustného prášku. Jak jednoduché a přitom tak dobré!

Poctivost vůči zaměstnancům:

Zaměstnancům nabízíme jen práci na smlouvu a hrubý plat v plné výši! Ač nás pak čekají vysoké odvody zdravotního a sociálního pojištění, věříme, že je tento přístup správný. Vede nás k tomu i ta myšlenka, že jsou naši zaměstnanci bonitními klienty pro banky a mohou si požádat o úvěr či hypotéku. Přitom v gastronomii tento přístup není standardní. Před zavedením EET většina číšníků a kuchařů pracovala za minimální mzdu a větší část mzdy dostávali bez dokladu. Takže díky EET přibyde další příjem do státní pokladny.

Poctivost vůči státu a městu:

Odvádět státu DPH 21% z tržby a daň 19% ze zisku je povinnost. Máme mnoho známých v různých oblastech a víme, že mnoho gastro provozů přiznává pouhých 20 - 50% svých tržeb. V praxi to znamená, že platíte účty, které obsahují DPH a které vlastně prostřednictvím podnikatele posíláte do státní pokladny. Ten, kdo se EET vehementně brání, často právě "vaše DPH" státu neodvádí a namísto veřejného prospěchu si jej užívá sám.

Jiný pohled: Z účtenky, kterou jste zaplatili číšníkovi, např. 100,- Kč má provozovatel odvést průměrně 30% / t.j. 30,- Kč státu (DPH + fyzická a právnická osoba daní zisk trochu jinak). Při tržbě 300 000,- Kč by již měl zaplatit téměř 90 000,- Kč za měsíc. Pokud zkrátí tržbu o polovinu, odvede pouhých 45 000,- Kč. Uvažujte, jak dlouho takovou částku spoříte vy!? Tím, že utrácíte, podporujete nejen obec, ve které sídlí provozovna, ale také školství, silnice a vše ostatní, na co stát přispívá. Pokud vaše restaurace tržbu nepřizná, stát ani vaše město nic nedostane.

My jsme se v roce 2014 rozhodli dodržovat pravidla a veškeré tržby státu přiznávat. Začátky byly těžké a zisky nemáme tak vysoké oproti nekalé konkurenci, ale prosperujeme, rozvíjíme se a máme čisté svědomí a dobrý pocit z našeho počínání.

Zavádění EET:

EET se zavádí pouze proto, že jsme měli 27 let k tomu se naučit platit daně poctivě. Skutečnost je však taková, že mnoho, převážně menších, podnikatelů pravidla nedodržuje a proto se zavádí dohled státu. Pro naši kavárnu se však se spuštěním EET vůbec nic nemění! Do pokladny jsme nainstalovali certifikát z Finančního úřadu a již od 17.11.2016 posíláme všechna data elektronicky. Je to rychlé, jednoduché a bezpečné. Přenáší se pouze číslo účtenky a částka. Opravdu to není žádná komplikace!


Co se změní po zavedení EET:

- stát bude mít víc financí na školství, zdravotnictví, armádu...

- obce budou mít více financí na chodníky, hřiště, nové silnice...

- všem gastro provozům klesne DPH z 21% na 15% (platí pro jídla a nealko nápoje)

- otevřou se nové restaurace, kavárny a bistra, pro které se uvolní místo po nepoctivých podnikatelích


Tak proč je EET špatné?!

Přejeme vám, aby vás neovládly dezinformační kampaně a zachovali jste si zdravý rozum i nadále.


Pavlína & Marek Lázničkovi
Malý mnich s.r.o.