Italský krém gianduja

31.01.2024

Už jste ochutnali italský krém gianduja?

Gianduja (čti džanduja) je tradiční kakaovo-oříšková směs, která pochází z regionu Piemonte v severní Itálii.

Gianduja vznikla v období vlády Napoleona Bonaparte. Ten blokoval dovoz kakaa do Evropy a tak turínští cukráři přidali k drahému kakau levnější pastu z místních vyhlášených piemontských lískových ořechů. Vznikla tabulka jemné lahodné čokolády, kterou na karnevalu v roce 1867 rozdávala populární turínská maska Gianduja. Tím dala lískooříškové čokoládě své jméno.

V roce 1949 přidal Michele Ferrero do této směsi olivový olej a vznikla tak roztíratelná pasta, které po čase dali obchodní značku Nutella. Ta však nemůže být, podle italského práva, nazývána jako čokoládový krém neboť neobsahuje minimální koncentraci kakaové sušiny. V roce 2017 se změnila receptura Nutelly: zvýšili podíl cukru, snížili podíl oříšků a olivový olej nahradili palmovým. Pro nás je tedy Nutella jako surovina naprosto nevyhovující.

Našli jsme krém, který obsahuje 30% italské gianduji. Kakaové máslo a slunečnicový olej mu dodávají potřebnou jemnost a obsah 16% lískových oříšků z Itálie dodává vyváženou kakaovo-lískooříškovou chuť.

zdroj: wikipedia.cz, cioccola-to.it,