Cikorková káva a domácí sirupy do kávy
Naše cesta ke kávě bez kofeinu
Mnoho lidí se nás ptá na variantu kávy bez kofeinu. Zprvu jsme měli v nabídce bezkofeinovou kávu, ale způsob její výroby se neshodoval s naší filozofií.
Proto jsme ji vyměnili za kávu vyráběnou z ristretta. Ristretto se extrahuje kratší dobu než espresso a kofeinu se tak stihne vyplavit jen trošku. Stále však není ideální pro lidi s problematickým žaludkem. Ani to tedy pro nás nebylo optimální řešení.
Hledali jsme a zkoušeli různé varianty a nyní za nejlepší bezkofeinovou kávu považujeme kávu z cikorky nebo pampelišky.
Cikorková káva
Kořen čekanky obecné (lat. Cichorium intybus) se omyje, pokrájí, vysuší a potom praží a mele na drobné kousky.
Nápoj z cikorky připomíná vzhledem i vůní kávu. Neobsahuje však kofein, nedráždí žaludek a je vhodná i pro děti.
Účinky:
Povzbuzuje činnost trávících orgánů (žaludek, žlučník, slinivka břišní, slezina), léčí záněty v trávícím traktu, je mírně močopudná a má mírně projímavý účinek.
zdroj: Wikipedia, Milota
Složení: 100% pražený kořen čekanky
Cikorku rádi používáme jako náhradu kávy do všech druhů teplých káv.
Kvalitní sirupy k ochucení kávy
Během let jste se nás ptali na sirupy do kávy. My jsme je odmítali, protože jsme vám nechtěli dávat aromata, konzervanty a barviva z běžně prodávaných sirupů. Letos jsme však našli úžasného výrobce sirupů z Olomouce - Sirupárna s.r.o..
V Sirupárně mají stejnou filozofii jako my = žádná aromata, barviva ani chemická "zlepšovadla". Je to rodinná firma, sirupy vyrábějí z toho, co se právě urodí u malých osvědčených farmářů a vše plní do skleněných lahví.
A proto si u nás nyní můžete pochutnat na nových chutích káv, kakaa i čaje.
Kořeněná dýně
Kořeněný dýňový sirup vás v čaji či kávě krásně prohřeje a jeho vůně hezky naladí na předvánoční období
Účinky:
Dýně obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, a proto se jí říká vitamínová
bomba. Bohatá je zejména na vitamíny A, B, C a E. Mimo jiné výrazně
posiluje náš imunitní systém, detoxikuje organismus a celkově regeneruje
tělesné buňky.
zdroj: Sirupárna
Složení: Dýňový extrakt min. 65% (voda, dýně), cukr, citronová šťáva, kyselina citronová, skořice, badyán, hřebíček
Kořeněný karamel
Se sirupem kořeněný karamel budou i chladnější dny příjemné, teplý nápoj připravený z tohoto sirupu vás krásně prohřeje a zároveň pohladí na duši
Účinky:
Zázvor má silné antibakteriální a protizánětlivé účinky, skořice podpoří trávení.
zdroj: Sirupárna
Složení: Karamelový rozvar 65% (cukr, voda), pomerančová šťáva, skořice, badyán, hřebíček, zázvor, pomerančová kůra.
Lískový oříšek
Lískové ořechy mají příjemně nasládlou chuť, patří mezi jedny z nejoblíbenějších oříšků a jsou pěstované v naší zeměpisné šířce
Účinky:
Lískové ořechy jsou výjimečným zdrojem mastných kyselin, které pomáhají
snižovat nežádoucí cholesterol. Lískáče jsou velmi bohaté na vlákninu,
minerály, vitamíny B, C, E a kyselinu listovou. Lískové oříšky obsahují
také antioxidační enzymy, které pomáhají snižovat oxidační stres a
jejich konzumací se vám může zlepšit paměť a soustředění.
zdroj: Sirupárna
Složení: Ořechový extrakt 65% (voda, lískový ořech), cukr, kyselina citronová, sůl.